Coincidint amb l’aniversari de la Unitat d’Addiccions de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, inaugurem aquest blog amb el propòsit d’intentar explicar de forma planera, què fem i quins resultats obtenim.

Per començar, publiquem un escrit fet en motiu del proppassat 25è aniversari de la Unitat.

Escrit en motiu del 25è aniversari de la Unitat d’addiccions de l’HUGTiP
Febrer 2012
Vint-i-cinc anys d’unitat d’addiccions. Vint-i-cinc anys de recerca.
Ara fa gairebé dotze anys, travessava la porta de la unitat d’addiccions per iniciar la meva primera jornada laboral a l’hospital. Alhora, una noia més joveneta que jo però envellida vint anys, creuava la mateixa porta. Es deia Esmeralda i el motiu de ser allà era ben diferent al meu. Ingressava per la seva addicció a la cocaïna injectada i a més era portadora del VIH. Tenia vint-i-un anys i no va arribar a celebrar els trenta.

 

Catorze anys abans que l’Esmeralda, ingressava la Pilar, s’assemblaven molt però a la Pilar li agradava l’heroïna. El seu destí va ser el mateix. La Pilar però, va ser la primera dels més de 1.200 consumidors de drogues per via intravenosa que han ingressat des que roman oberta aquesta unitat. Molts d’ells han contribuït a que, al llarg d’aquest temps, haguem estat capaços d’establir quines eren les taxes d’infecció per VIH en usuaris de drogues intravenoses en l’època en la qual l’epidèmia estava en el seu punt àlgid, avaluar com s’ha anat reduint la prevalença d’aquesta infecció al llarg del temps, i fins i tot veure com s’igualava la supervivència d’aquests  pacients a la dels que no eren portadors del virus.

 

Més recentment, els ingressos per cocaïna o alcohol han pres força. Aquest fet, ens ha obert noves portes, nous camins de recerca que poden contribuir a la millora en l’atenció i prevenció dels malalts per una addicció. No fa gaire, es publicava un article on es descrivia l’associació entre el consum de cocaïna i l’infart de miocardi, i en breu es podrà llegir com és el pronòstic dels pacients que ingressen per abús d’alcohol.

 

Durant aquests vint-i-cinc anys han ingressat 1.741 pacients, molts han tingut el mateix final que la Pilar o l’Esmeralda, molts d’altres continuen sobrevivint i lluitant amb i contra l’addicció.

 

 

Un record per a tots ells i per a tots els professionals que han donat vida a la unitat al llarg d’aquest temps.
Arantza Sanvisens